Skolesjefen: «Vi må tenke nytt til det beste for barna»
Julie Osteig har jobbet i skoleverket hele sitt voksne liv. De siste årene som skolesjef har hun innsett viktigheten av å investere i nye, moderne utdanningslokaler.
– Vi må satse på barna. De må definitivt ha de beste lokalene av alle, sier hun.
Det var ikke noe spørsmål for Julie om å investere i et nytt bygg. Hun føler at det er noe som blir gjort altfor lite i skolesektoren. For øyeblikket gir vi ikke barna våre, som er fremtiden, de riktige ressursene for læring og utvikling.
– Jeg synes det er ganske trist. De aller fleste ville aldri ha akseptert å jobbe i et bygg som er i like dårlig stand som mange skoler. Noe som er merkelig. Det burde være barna som har de beste forholdene og arbeidsmiljøet, sier Julie Osteig og fortsetter:
– Det var også målet for oss, å skape en skole som elevene virkelig har lyst til å komme til.
Det Julie sikter til er Haugesund International School i Torvastad. Den er bygd på samme sted der det tidligere ble drevet en kommunal skole. På kjøpet fikk de to skolebygg, blant annet det opprinnelige huset fra 1925. Dette manglet tilstrekkelig godt inneklima, for eksempel når det gjaldt ventilasjon og toaletter. Når elevtallet samtidig økte, måtte man ha mer plass.
Skoleledelsen tok derfor beslutningen om å rive det snart hundre år gamle bygget og erstatte det med et helt nytt – bygget med moduler.
Nesten på dagen, ett år etter at huset ble jevnet med jorden, flyttet de inn i de nye lokalene – og skolesjef Julie Osteig kunne ikke vært mer fornøyd.
– Det var mange som sa at det aldri ville gå så fort, men prosessen gikk veldig greit. Tidligere var ikke forholdene gode nok. Nå har vi alt som trengs for å drive en skole av høy kvalitet.
I rollen som skolesjef var det Julie som hadde ansvaret for prosjektet. Og med sin lange erfaring visste hun hva hun ville ha da hun tegnet hvordan lokalene skulle se ut.
– Mitt ønske var å skape moderne rom, lyse og ferske lokaler med god ventilasjon, klasserom tilrettelagt for hvert fag, med bibliotek og luftige garderober. Vi valgte også at bygget skulle være én etasje, som legger til rette for funksjonshemmede. Og fremfor alt ønsket vi å skape en koselig atmosfære, takket være for eksempel mange fliser av tekstil som også demper lydnivået, sier Julie Osteig.
En annen ambisjon var at skolen skulle være tilrettelagt for bevegelse. I stedet for at klassene har egne klasserom hvor lærerne kommer til hver time, har de nå spesialinnredede klasserom tilpasset hvert fag.
– Det har blitt veldig bra for begge parter. Det er ikke sunt å sitte i samme rom hele dagen. Og dessuten førte pandemien til at barn ikke engang ville gå ut og bevege seg i fem minutter. Nå skjer det naturlig når de går fra time til time. I tillegg får lærerne bedre forutsetninger når de har egne og fagspesifikke klasserom.
Julie Osteig skulle ønske at flere tok sjansen og bygger nytt. Gjerne med moduler, som hun har fått et ekstra godt øye til.
– Det er forutinntatte meninger om industribygde skoler, men de fleste stemmer virkelig ikke. Som for eksempel at de ligner på brakker. Helt fra starten har jeg tenkt at modulene skal brukes permanent. Vi har bygget våre nye lokaler sammen med det gamle bygget fra 1975 og de passer skikkelig bra sammen. Folk som har kommet hit og sett skolen er imponert over hvordan den ser ut.
Det var også slik hun selv oppdaget fordelene med å bygge med moduler.
– Jeg besøkte Tromsø International School, som en venn av meg driver, og fikk en god oversikt over alle «dos and don'ts». Jeg tok utgangspunkt i deres lokaler og tilpasset vår skole basert på det jeg lærte.
At det er en tids- og kostnadseffektiv byggemetode er et annet stort pluss, mener hun.
– Jeg tror folk må tenke nytt og utenfor boksen for å bruke ressursene bedre. En av de store fordelene med modulbygg er at 80 prosent ferdigstilles på fabrikk. Mange andre skoler tar fem år å bygge, denne ble ferdigstilt på ett år – og var betydelig billigere. Så uansett om den ikke varer like lenge, kan du bygge en ny hvis den ikke fungerer. Det er fortsatt et bedre økonomisk alternativ.
Vil du også satse på fremtiden og bygge skole eller barnehage med moduler?
Utforsk vårt utvalg her og kontakt en av våre salgskonsulenter for mer informasjon. De står klare til å hjelpe deg gjennom hele prosessen, fra planlegging til realisering.